MTB Ohjaustangot

Hinta

No choice available on this group

OPAS MTB OHJAUSTANGON OSTOON

Laaja valikoima laadukkaita ohjaustankoja maastopyöräilyyn. Meillä on useita erilaisia ohjaustankoja Race Face merkiltä ja varmasti valikoimasta löytyy yksi myös sinulle. Alapuolelle olemme tehneet ohjeen miten valita oikean ohjaustangon. Oikealla ohjaustangolla on suuri merkitys suoritukseesi, ajon mukavuuteen sekä kuinka nopeasti ja tarkasit voit tehdä liikkeitä pyörällä. Alla voit lukea lisää ominaisuuksista ja mitä kannattaa tietää uutta ohjaustankoa etsiessä. 

Kun puhutaan ohjauksesta, kannattaa ottaa myös huomioon ohjainkannattimet. Katso meidän MTB ohjainkannatin valikoima tästä linkistä

Leveys

Ohjaustangon leveys on kuuma puheenaihe. Jos olet lukenut aiheesta, olet varmaan huomannut monien sanovan että mitä leveämpi sitä parempi. Se on usein totta sillä leveämpi ohjaustanko hidastaa hieman ohjausta, joka tarkoittaa, että se lisää ohjauksen varmuutta. Samaan aikaan se tekee kiipeämisestä helpompaa sillä mitä laajemmalla kädet on toisistaan, sitä helpompi on saada happea. Voit kuitenkin ohjata hyvin eri leveyksillä. Ohjaustankoja löytyy 600mm - 840mm kokoisina. Jos et tiedä kokoa tai epäilet valintaasi, ota aina mielummin liian leveä. Ohjaustankoa saa aina leikattua mieluisaksi, mutta levennettyä sitä ei saa. 

XC ajajat suosivat yleensä kapeampia ohjaustankoja, kun taas enduro sekä downhill ajajat suosivat leveitä ohjaustankoja. Ota huomioon, että radoilla leveät ohjaustangot voi haitata tiheillä & kapeilla poluilla. Jos sinulla on lyhyet kädet, ei ole järkeä valita leveintä mahdollista ohjaustankoa.

mtb-styr

Materiaalit

Ohjaustangot tehdään pääasiassa alumiinista, titaanista tai hiilikuidusta. Alumiini tanko on yleensä halvin, mutta myös raskain. Titaanista valmistetut tangot ovat hiilikuitu tankoja kalliimpia ja raskaampia. Titaani tangot tarjoaa mukavimman ajokokemuksen, koska se vaimentaa parhaiten iskuja ja tärinää. Hiilikuitu tanko on jonkunverran alumiinia anteeksiantavampi, mutta alumiini on kaikista jäykin näistä kolmesta materiaalista. Aggressiivisemmat ajajat eivät käytä hiilikuitu tankoja, koska he eivät koe niiden olevan yhtä vahvoja kuin alumiinista tehdyt. Se on kuitenkin myytti siillä hiilikuidusta tehdyt tangot ovat yhtä vahvoja tai jopa vahvempia kuin alumiiniset ohjaustangot. Alumiiniin tulee helpommin kolhuja ja se taipuu, kun taas hiilikuitu menee rikki kokonaan. 

Jos haluat kevyen ohjaustangon, suosittelemme ostamaan hiilikuidusta tehdyn tangon. Jos ajat aggressiivisesti, kannattaa valita radalle alumiinista tehty tanko. 

Paksuus / Halkaisija

Voit löytää ohjaustangon kolmessa eri halkaisijan koossa: 25,4 - 31,8 - 35mm. Halkaisija kertoo ohjaustangon paksuudesta. Ohjaus on yleensä vakaampaa, mitä suurempi halkaisija on. Mitä suurempi halkaisija on, sitä vähemmän painetta tulee myös ohjainkannattimelle, mikä on tärkeää myös jos valitset hiilikuituisen ohjaustangon. Kannattaa myös varmistaa, että uusi ohjaustankosi sopii ohjauskannattimen kanssa. Ellet osta uutta ohjauskannatinta. Silloin varmista, että se sopii ohjaustankosi kanssa. 

Huom: Halkaisija käsisijojen kohdalla on aina sama 22.2mm. Tämä tarkoittaa, että kaikki kahvat ja käden sijat sopivat ohjaustankojen kanssa. 

Rakenne

  • Nousu (Rise)

Nousu tarkoittaa pituuseroa ohjaustangon keskiosan ja päätyjen välillä. Pituusero mitataan kuten kuvassa alapuolella on näytetty. MTB ohjaustankoja on olemassa täysin tasaisista (flätti) - 100mm asti. Jälkimmäinen ei ole kuitenkaan leveämpi. Korkea nousu on näinä päivinä noin 40-50mm välillä. Nousun määrän valinta riippuu siitä, kuinka istut pyörän päällä. Jos ohjaus tuntuu olevan liian matalalla, kannattaa harkinta suurempaa nousua, jotta sinun on mukavampi ajaa. XC pyöräilyssä voit huomata ajajien suosivan enemmän flättejä ohjaustankoja ja endurossa/downhillissä suositaan yleensä nousevampia ohjaustankoja. Tämä on sen takia, koska ohjaustanko pitää pään ja ylävartalon hieman korkeammalla, joten sinulla on parempi yleiskuva ja hallinta mäessä. 

Ohjaustangon valinta ei ole kuitenkaan niin mustavalkoista, monet lajista riippumatta haluavat flätin ohjaustangon ja toiset suuremmalla nousulla olevan. 

  • Taivutus (Sweep)

Tangon taivutusta voidaan mitalla kahdella käsittellä: upsweep ja backsweep. Upsweet tarkoittaa sitä, että ohjaustanko taipuu hieman ylöspäin. Ohjaustangon ylöstaipuvuus voi lisätä mukavuutta ajoon. Upsweep on tyypillisesti 4-6 astetta. 

Backsweep tarkoittaa kuinka paljon ohjaustanko kallistuu ajajaa päin. Useimmissa tangoissa backsweep kulma on 0 astetta, mutta erikoisissa ohjaustangoissa se voi olla jopa 45 astetta.

mtb-styr-mål

  • Muoto

MTB ohjaustankoja on eri muotoisia, mutta ne ovat yhtä hyviä. Erikoisen muotoiset ohjaustangot ovat todella käteviä, jos esimerkiksi kisaat. Siksi suosittelemme ottamaan mahdollisimman suoran ohjaustangon. 

3 HYVÄÄ VINKKIÄ OHJAUSTANGOLLE

  • Älä kiristä jarruja ja vaihdevipuja liikaa. Niiden täytyy olla tiukalla etteivät ne liiku, mutta ei niin tiukalla, että ne rikkoo ohjaustangon. 
  • Kun kaadu (kaikki kaatuvat, myös parhaimmat ajajat) tarkista ohjaustanko kolhuilta. Erityisesti tarkista jarrut ja vaihteet jos ne ovat lähteneet paikoiltaan. Pinnalla olevat kolhut voi olla suuremman ongelman alku. Monet valmistajat suosittelevat vaihtamaan ohjaustangon jos siinä on selviä kolhuja ja vaurioita. 
  • Kokeile eri asentoja ohjainkannattimen ja ohjaustangon kanssa. Pienikin korjaus voi olla suuri ero ranteille ja käsille sekä muuttaa täysin miltä pyöränhallinta tuntuu. 

Tässä oli meidän ohjeemme pyörien ohjaustangon valintaan. Toivomme, että ohjeesta oli apua ohjaustangon valinnassa. Jos sinulle jäi kysymyksiä tai olet epävarma valinnastasi, otathan meihin yhteyttä mail@blacksnow.fi